28 October 2012

Kokkuvõte esimese veerandi õppetööst

Esimene õppeveerand möödus väga toimekalt. Õppisime usinasti ja osalesime agaralt  erinevatel klassivälistel üritustel. Septembrikuus külastasime uut päästeteenistuse komandot.  Väga õpetlikuks kujunes  seeneretk metsa ja seenenäituse külastamine. Osalesime toredal ja õpetlikul õppereisil  Kabli  Looduskeskuses. Järjekordselt  täname õpetaja Annelit, kes kirjutas KIK- i projekti ja meid lahkesti kaasa kutsus. Oktoobrikuus toimus Valga Põhikooli kolmandate klasside  meeskondlik õuesõppetund ja algklasside spordipäev. Veerandi viimastel päevadel käisime muuseumis muinasjututunnis ja külastasime Rakvere Teatri etendust "Muumitroll ja sabatäht". Esimese veerandi lõpetasime klassihommikuga, mille eestvedajaks oli Rasmus ja tema abimees Morris. Aitäh teile poisid !!!
Nüüd aga õppimisest.
Meie klassi õppeedukus oli 4,71, mis oli parim tulemus Valga Põhikooli  3. klasside seas.
Hindele "5" õppisid Greete -Loore, Jarlyn, Hanna-Liis, Merily,  Morris , Rasmus.
Hindele "4 ja 5" õppis 9 õpilast, nendest kolmel oli tunnistusel ainult üks neli.
Meie klassi lapsed õppisid võimetekohaselt.
Olite tublid!:)

26 October 2012

Linaluu heategu

18. oktoobril käisime  muuseumis muinasjututunns. Kuulasime muinasjuttu ”Linaluu heategu” ja muuseumitöötajad näitasid lina kasvatamise ja töötlemisega seotud esemeid.
Soovijatel oli võimalik jäljendada töövõtteid voki, kolgitsa, linaharja, linaraatsi, rabamispuki ja ropsimõõgaga. Lõpetuseks vaatasime filmi "Linast lõimeni, villast vaibani".

Fotod leiad sellelt lingilt http://snack.to/pzj56fa8

Tunnist saime teada, et lina oli talupoja jaoks eluliselt tähtis kultuur, mis andis perele kehakatte, aitas talud päriseks osta ja lapsed koolitada. Samas nõudis lina kasvatamine ning töötlemine hoolt ja oskusi, olles taluperele üks mahukamaid töid.
 
Linapeo
Lina kitkuti käsitsi. Kitkutud linad seoti peodesse ja pandi põllule hakki. Sealt veeti linapeod kokku, eemaldati linaraatsiga kuprad
Linaraats
ja pandi likku. Selleks olid linaleotiigid, mille põhja pandi mõned palgid. Neile laotud linapeod kaeti oksa- või haokihiga, millele pandi raskuseks kivid. Linad olid leos 1-3 nädalat, olenevalt ilmastikust. Millal oli õige aeg linad leost välja võtta, et saada kvaliteetset kiudu, pidi iga peremees oma kogemustest teadma.

Leost väljavõetud linad laotati ühtlase kihina kõrrepõllule või heinamaale tahenema ja kastes kergelt ligunema. Sealt veeti linad rehetuppa partele kuivama.
Kuivanud linapeod laoti rehealla, kus nad pärast koritustööde lõppu töödeldi ja valmistati ette müügiks.
Lina lõuguti
Purustatud linaluud eraldati kiududest ropsimõõgaga ropsides.
Ropsimõõk
 
Hiljem asendas ropsimõõka linavurr (linavirr), mis koosnes rattast, millel oli küljes palju ropsimõõkasid.
Kes soovis saada paremat kvaliteeti, eraldas linaluud kiududest käsitsi, sest linavurriga kippus kiud sassi minema
Linahari
Takud eemaldati linakiust linaharja ja linakammi abil.


 


 
 
 

09 October 2012

Lastevanemate koolitus

Ootame kõiki lapsevanemaid 17. oktoobril toimuvale koolitusele "Muutuv aeg, muutuv laps/õpilane, muutuv õppekava". Koolitus toimub 17. oktoobril kell 17.15 Valga Kultuuri-ja Huvialakeskuse ovaalsaalis.

Peamiseks sihtgrupiks on põhikooliealiste laste vanemad.

 
Koolituse " Muutuv aeg, muutuv laps/õpilane, muutuv õppekava" viib läbi koolitusfirma LOGOSERV programmijuht ja koolitaja Ervin Laanvee, kel on suur kogemus pedagoogi kui ka koolitaja ja ka lapsevanemana.

 
Koolituse käigus arutletakse, millised võimalused on perekonnal toetada oma last põhihariduse omandamisel, millised on uue õppekava eesmärgid, kuidas aidata last nendega hakkama saada.

Uus põlvkond ja uuenev kool loob olukorra, kus lapsevanem saab ja peab kursis olema koolis toimuvaga, koolitusel antakse soovitusi uuendustega hakkama saamiseks.

 
Koolitus kestab kaks tundi, 17.15 kuni 19.15, pakutakse kohvi ja pirukat.

 
Registreerimine kuni 16. oktoobrini e-posti aadressil anneli.rants@valgalv.ee või telefonil 515 1759. Võimalus on registreerida ka koolitusel kohapeal 17. oktoobril.

08 October 2012

Õuesõppetund linnapargis

Kolmapäeval, 3.oktoobril peale lõunasööki läksime õuesõppetundi. Pargis oli üles seatud 5 teatepunkti. Igas punktis tegutsesime 15 minutit. Õpetaja Ille juures panime meeskonnaga kokku huvitava puzzle maali kujul. Õpetaja Terje juures täitsime töölehe „Pargivaatlus“. Vaatlesime puid, põõsaid, teeradu jne. Õpetaja Inna juures pidime luuletusele lauluviisi välja mõtlema ja seda teistele esitama. Saateks kasutasime sahisteid ja kõristeid. Õpetaja Raili juures uurisime põnevat puude elu, miks puud sügisel lehed langetavad ja miks nad ei saa talvel lehti toita. Toimus ka õunateatejooks. Õpetaja Anneli juures uurisime puude vanust puuketastelt ja täitsime selle kohta töölehe. Kui tööd valmis saime, kogunesime võistkondadega spordihalli ette. Meile teatati, kui palju võistkonnad punkte teenisid ja lõpetuseks jagati komme. Oli päris lahe üritus.

                                                                                                                  Rasmus