09 November 2011

Rukkileib ja või meie laual



2a, 2c ja 3 b klassi õpilased külastasid programmi „ Rukkileib ja või meie laual“ raames Eesti Põllumajandusmuuseumi Ülenurmel.
Lapsed said ülevaate kuidas aastasadu on eesti rahvale elatist andnud maaharimine ja loomapidamine.
Leivatares ootas meid ees perenaine kuumaks köetud leivaahjuga. Esmalt tutvustati rukkileiva ajalugu. Meile näidati leiva küpsetamiseks vajalikke töövahendeid ja toiduaineid ning räägiti leiva tervislikkusest ja leivaga seotud traditsioonidest. Lastel avanes suurepärane võimalus vormida Valga Gümnaasiumi peremärgiga leivapäts. Leivale katteks valmistasid lapsed võimasinaga võid. Perenaise tööülesannete hulka kuuluv või tegemine tundus poistele raskevõitu. Üksmeelselt arvati, et sellist tööd võiks teha hoopis peremees.
Õppeprogrammi teine osa toimus küünis. Lastele näidati praktiliselt rukkijahu valmistamist rehepeksust kuni jahvatamiseni. Elevust  tekitas kootidega  vilja peksmine ja füüsilist jõudu nõudev käsikiviga vilja jahvatamine.
Iga raske töö tekitab tühja kõhtu, nii ka meie lapsed tundsid lõunalauas  heameelt maitsvast supist, omavalmistatud leivast ja võist.
Enne koduteele asumist tutvusime põllumajandusmuuseumi püsiekspositsiooni ja vanaaegse talutehnikaga. Õpitu kinnistamiseks kingiti lauamäng „Kuidas valmib leib“ ja õpperaamat „Ahjualuse leivaraamat“. Toredat õppepäeva jääb meenutama slaidishow.

No comments:

Post a Comment